måndag 31 december 2018

Slutet är nära, igen ...

Nej, det blev inte så mycket regelbundet bloggande i år, men hon bättrade sig trots allt på det yttersta och klämde ur sig ett sista inlägg precis innan almanackan slog om till 2019.

Vi blev aldrig riktigt sams, 2018 och jag. Det var ett alldeles för svårt och tufft år, tycker jag nog. Hjärnblödningar är inte att leka med, och hela familjen tog lång tid att återhämta sig efter den smällen. Maken är fortfarande inte helt hundra, och kommer kanske inte att bli det någonsin. Och allt är annorlunda nu. Även om mycket har återgått till någon slags vardag är det mycket som gick i kras i krisen som aldrig kommer att bli helt igen.

Mitt skrivande, till exempel. 

Så här i efterhand kan jag konstatera att skrivandet inte tog så mycket tid och ork som jag trodde. För trots att jag lagt det helt och hållet på hyllan har det inte blivit någon produktionsökning vad gäller det avlönade arbetet. 

Här har jag hela tiden trott att jag lämnade en massa pengar på bordet när jag valde att lägga så mycket tid och ork på det egna skrivandet, och så låg det inte alls några pengar på något bord.

Den enda logiska slutsatsen, som jag kan se så här i midvintermörkret, är att jag faktiskt kan börja skriva igen. Så länge jag inte lägger ut en massa pengar på utgivning och marknadsföring, så. Och den biten har jag ju inte saknat en smula, så det är bara en bonus. 

Hur skrivandet ska gå till, när och vad och i vilken utsträckning, det får ge sig. Det betalda jobbet ska givetvis gå före. Men det finns tydligen ett ganska lågt tak för hur många timmar jag kan översätta om dagen, för att jag ska orka översätta nästa dag igen, och då kan jag sno en timme eller tre kvart åt det egna skrivandet utan att ha dåligt samvete för att vi kanske får gå från hus och hem.

Det kanske vi får ändå, men det blir inte på grund av mitt skrivande.

För att spara in lite extra tid har jag blockerat Fejjan och Reddit på min dator, och vilken lättnad det är! Jag har Facebook Lite på mobilen, eftersom jag måste använda Fb för att kommunicera kring sonens fritidsaktiviteter, men annars är det bye, bye Zuckerberg. Jag tyckte inte att jag hängde särskilt mycket på sociala medier, men oj, vad mycket tid jag har fått över sedan jag installerade den där blockern! Jag har uppnått mitt läsmål på Goodreads med råge, trots att jag var nio böcker efter när jag kom hem från bokmässan med väskan full med böcker.

Min hjärna älskar att jag har proppat den full med böcker istället för ett osammanhängande flöde, och förhoppingsvis kommer den att älska det ännu mer när den får börja berätta sina egna historier igen. 

Snart, hjärnan. 

Men först blir det nyårsfirande! Och jag måste slita mig från tangentbordet, för det är jag som ska laga förrätten!


Innan jag skyndar ut i köket, en stilla sorgsen tanke till Beard Guy och de andra i WOTE, som jag gillar så skarpt. Jag kommer att sakna hans stoiska charm i deras fantastiska musikvideor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar