onsdag 22 juni 2016

Shit och crap och skit och bajs och andra ord med samma innebörd


via GIPHY

Nej, alltså, jag blir tvungen att sparka min chef för marknadsföring och PR. Hur himla korkad inkompetent kan man egentligen vara på en skala mellan noll och blomkål?

Jag har fått lite gnälliga recensioner från personer som jag fördomsfullt har klassificerat som genompräktiga soccer moms att man inte kan använda ordet "shit" i en bok för 6-9-åringar. Inte ens om den som säger det är 11 och mumlar det för sig själv så att ingen annan hör!!! Jag kan inte tänka mig att särskilt många skulle ha invändningar mot ordet skit i en svensk barnbok, men nu finns det vissa tydliga kulturskillnader när det gäller barnböcker och jag behöver förhålla mig till spelreglerna på den här marknaden där många av köparna har ganska konservativa värderingar om vad barn ska få ta del av.

Enligt en av mina betaläsare skulle ordet "crap" däremot gå bra, och även om jag inte kunde förstå skillnaden så litade jag på hennes omdöme eftersom hon tillhör den här gruppen som haft problem med "shit". Därför bytte jag ut "shit" mot "crap" och fick nästan omgående en review som beklagade sig över att ordet "crap" förekom i en bok för den här åldersgruppen. Dessutom var det ett problem att Konrad och Caspar gick ner i Torvalds källare, eftersom de inte kände honom. Att de sedan försvinner in i en annan värld, det var okej, tydligen. Men främmande män i en källare? Stranger Danger, för fanken!!! 

Jag kan inte göra så mycket åt källarscenen, den är som den är, men eftersom jag inte ville att eventuella läsares beslut att köpa eller inte köpa skulle hänga på ett litet skit-ord (bokstavligt talat) så plockade jag bort det. Det sved lite i själen, censur är inte bra, men vad fanken. Vem har råd att ha principer i det nuvarande ekonomiska läget? Inte jag.

Sedan lade jag upp Konrad and the Birthday Painting på LibraryThing och ordnade en Giveaway där för att få nya recensioner utan språkgnäll som kunde trycka undan skitsnacket utanför skärmen. Den tog slut i söndags och totalt 16 personer hade anmält att de ville ha ett recensionsex. Jag hade sedan tidigare lagt upp Konrad på BookFunnel för att det är ett smidigt sätt att få ut kopior i rätt format till rätt läsare utan en massa tekniskt strul och gnäll, så det gick på nolltid att skicka ut länken dit till alla sexton.

Och så går det tre dagar. Eller nästan tre dagar, för i gryningen i morse, strax innan jag var helt vaken slås jag av tanken: Jag uppdaterade ju aldrig filerna på BookFunnel när jag uppdaterade dem på Amazon, Createspace och Ingram Spark.

Jag har skickat samma skit-bok till de 16 nya recensenterna och även om jag säkert inte kommer att få mer än ett par, tre recensioner i slutänden är jag rätt säker på att åtminstone någon av dem kommer att påpeka att boken kanske är bra, men språkbruket ... Nej fy.

Skit också.

Nej, jag ska nog hålla mig till att skriva för vuxna. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar