söndag 1 maj 2016

Författare på tv

Om man har hamnat i lässvacka (läsravin, läsavgrund) kanske man kan ägna sig åt att titta på tv istället? Det har inte varit så mycket bra på tv sedan ... minns knappt, men nu i år verkar det kunna hända en del. Att det kommer fyra långfilmslånga avsnitt av Gilmore Girls senare i år har jag redan rapporterat om, men nu har det dykt upp ett par nya serier som förutom att se rätt häftiga ut dessutom har kopplingar till min bokhylla och då spetsar jag öronen.

Shonda Rhimes är en av USA:s mäktigaste tv-personligheter med Grey's Anatomy, Scandal, How to Get Away with Murder osv på sin meritlista. I vår kommer hon med en ny tv-serie som heter The Catch och det ryktas att den är baserad på en idé av min absoluta favoritförfattare Kate Atkinson. Sedan verkar det tyvärr inte som att så mycket av Ms Atkinsons story har överlevt televiseringsprocessen, för hon står inte som manusförfattare utan som Creator och Executive Producer vilket brukar betyda "upphovsperson som det senare visade sig att vi inte hade någon användning av eftersom vi ändrat på precis allting, men som vi inte kunde göra oss av med av kontraktsrättsliga skäl". Hur som helst blir jag tvungen att kolla in The Catch som tydligen redan haft premiär på Kanal 5.
Sedan har Harlan Coben skrivit en thriller i tio avsnitt åt engelska Sky1 som heter The Five och innehåller många av de beståndsdelar som en Coben-deckare brukar rymma, nämligen en försvunnen person (ett barn som försvann för många år sedan), ett kompisgäng som är rätt så tight sedan barnsben men där alla har hemligheter för varandra, kärlekspar som är rätt så tighta men som har hemligheter för varandra, polisutredningar där information har undanhållits, föräldrar som inte berättar hela sanningen, spritt språngande galna brottslingar med mycket mer. Den verkar inte vara tablålagd i någon svensk kanal än, men hans böcker säljer väl rätt bra här så den borde dyka upp i någon kanal, senast i höst skulle jag tro.Jag skulle hemskt gärna skriva något för tv en vacker dag. På min bucket-list som nu börjat få några år på nacken står det något i stil med att jag vill skriva den första roliga svenska sitcom:en. Det lär inte hända i första taget, men tack och lov är det ingen annan som har hunnit före, trots att de har haft ca 20 år på sig ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar