fredag 27 november 2015

Veckans bokbloggsfråga: vad tycker jag om e-böcker, egentligen?

Carola på Barnboksbloggen frågade om det var någon mer än hon som saknade Bokbloggsjerkan och det var det ju. För att fylla tomrummet drar hon nu igång Veckans bokbloggsfråga och jag testar att hoppa på.


Veckans bokbloggsfråga är:
Vad tycker du om e-böcker? Föredrar du riktiga böcker att bläddra i eller läser du hellre böcker på din läsplatta/mobil? Och vad tycker du om att allt fler förlag skickar ut recensionsexemplar som e-böcker istället för fysiska böcker?


Personligen tycker jag väldigt mycket om e-böcker. Jag trodde aldrig att jag skulle gilla dem, men så fort jag hade laddat ner Kindle-appen till min första surfplatta var det kört. Sedan dess läser jag nästan ingenting på papper. E-böcker är billigare, smidigare att införskaffa, tar ingen plats i bokhyllorna och de kommer ihåg var jag är. Jag kan ändra font, fontstorlek, ljusstyrka, bakgrundsfärg osv efter omgivning och behov, något som jag verkligen uppskattar efter att ha suttit framför datorn hela dagen.

Visst, i det stora huset på landet som jag drömmer om finns det bokhyllor överallt (som någon annan dammar åt mig) och travar av böcker på varje ledig yta. Jag betraktar mig fortfarande som en bibliofil. Men i verkligheten kom jag hem från bokmässan utan en enda bok till mig själv, det var enbart barnböcker i kassarna.

Nu är jag ju ingen bokrecencent, men jag tycker att det är bra att förlagen kör mer digitalt, det är både ekonomiskt och miljövänligt. 

Nackdelar med e-böcker: Det går inte att låna ut eller ge bort dem när man har läst klart, eftersom man inte äger själva boken. Det går inte att få dem signerade. 

Det är inte lika tillfredsställande att ha en massa filer på en server någonstans som att ha en bokhylla full med sina bästa läsupplevelser. Och när all elektronik slås ut i nästa världskrig kommer hela boksamlingen att vara borta. 

Man får aldrig upplevelsen av att slå upp en gammal bok och hitta ett bokmärke som minner om var man befann sig när man läste just den boken senast, ett boardingpass, ett kvitto från en affär som lagt ner, en servett från ett fik i en stad långt borta, ett vykort från en vän som man tappat kontakten med.

Och det kan ju vara värt en del, när jag tänker efter. 2 kommentarer:

  1. Jag föredrar pappersformatet och böcker som jag inte vill behålla gör jag mig av med genom att sälja dem eller skänka dem till släkt och vänner.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det saknar jag verkligen med e-böckerna. Att inte kunna lämna vidare en bok, antingen för att den inte var något för mig och jag tror att någon annan skulle tycka mer om den, eller för att den var så jättebra att jag vill att alla ska läsa den. Det är trist.

      Radera