tisdag 17 november 2015

Alla dessa bubblor

Vi lever i kunskapens tidsålder. Informationseran. Aldrig har så många haft tillgång till så mycket vetande, så många fakta, så många källor att lägga till grund för våra slutsatser och våra egna sanningar.

Märks det, eller?

Känner ni hur alla bara svämmar över av pålästhet och hur alla diskussioner är ett smörgåsbord av kunskap, beprövad vetenskap och personliga erfarenheter som generöst delas och frossas i, tills alla lämnar buffén med uppknäppta byxknappar, alldeles svullna av vishet och nya insikter?

Kanske inte varje dag i veckan.

Istället känns det snarare som att människor värjer sig, kör huvudet i sanden eller åtminstone rakt in i närmaste åsiktsbubbla, som om folk slåss om att vara mest överens, mest samkörda, mest inkörda på samma gamla spår och vägrar ta till sig minsta lilla fakta som inte passar in perfekt i det tusenbitarspussel som de inbillar sig att de nästan har lagt klart.

Det är en jobbig tid att leva i.

En gång hade jag övertygelser. En gång trodde jag att jag hade hittat min bubbla, den där alla mina svar fanns att hitta. Jag dök huvudstupa in i den och vältrade mig i alla lösningar, alla förklaringar, alla sanningar. Det var så skönt att äntligen känna tryggheten av att simma mitt i ett stim med andra som var precis som jag, som också hade kommit till precis samma insikt. 

Jätteskönt, tills stimmet girade och började simma åt ett helt nytt håll, och jag hade att välja mellan att följa med eller falla ur. Svepas med av de kollektiva övertygelserna eller falla fritt i ensamheten.

Jag faller fortfarande. Och skyr bubblor som pesten. Jag har väl en egen, förmodar jag. Där jag sitter i min ensamhet och försöker övertyga mig om att jag har rätt (lyckas väl så där). Att jag gör rätt, som faller fritt. Att jag ser saker och ting tydligare när jag inte är omgiven av det där hålla med-stimmet. Men förmodligen är min bubbla precis lika ogenomskinlig som alla andras.

Och nästan allt jag vet har jag fått lära mig av Google. 

Attans.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar