lördag 26 september 2015

Bokmässan - Dag 3


På lördagen sa det bara pang, och så var alla där. Och med alla menar jag ALLA!!! Proppat i alla gångar och fullsatt på alla stolar och köer, köer överallt. 


Det var inte riktigt läge att bege sig in på mässgolvet, men av någon outgrundlig anledning gjorde jag det ändå. Det första pratet jag lyckades tränga mig fram till handlade om LasseMajas detektivbyrå, med Martin Widmark och Helena Willis, och jag hörde inte hela pratet men kan i alla fall avslöja att nästa bok i serien kommer att heta Modemysteriet och att det planeras en modevisning (med tävling!) i Valleby.

 Efter det pratet kom Åsa Larsson och Ingela Korsell och berättade om PAX-serien som utspelar sig i Mariefred, och som verkar väldigt spännande om än kanske lite för otäck för min del. Nästa bok i serien heter i alla fall Gasten och kommer i början av oktober, för de som törs.

De hade även med sig tecknaren Henrik Jonsson som livetecknade något kusligt medan de pratade. Det är en kul idé att kombinera serierutor utan pratbubblor med löpande text och de förklarade att det var tänkt att illustrationerna skulle vara ett hjälpmedel för att komma igång med den egna föreställningsförmågan, och öka den egna kreativiteten. 


Dagens enda seminarium var med Laini Taylor och hennes översättare Lena Karlin. Det här seminariet var speciellt intressant eftersom jag själv arbetar som översättare och försöker etablera mig som författare, och de nuddade bara precis vid en väldigt intressant diskussion kring om det är en fördel med en översättare som själv är författare eller tvärtom och jag fick bita mig i tungan för att inte lägga mig i och komma med åsikter. Tyvärr var det alldeles för kort, och jag vågade inte ställa några frågor, så det var ganska otillfredsställande. 

Sedan blev det fika och lite planlöst irrande, lunch och lite påhälsningar i diverse montrar innan jag satte mig i ett lugnt hörn med hörlurar i öronen och försökte samla mig inför dagens händelse, nämligen Kulturkollos Fantasymingel.

Nu har jag aldrig varit på mingel förut, men jag hade nog trott att det skulle vara lite mindre ... stillasittande. Visst, det var himla skönt att få höra Siri och Laini och Sally tala utan skrål och störningar från omgivningen, och det var väldigt intressant att få höra om deras olika vägar fram till utgivning. Men när samtalet som fördes där framme var avslutat tog det bara någon minut innan folk började rusa mot dörren. 

När stolarna hade flyttats undan var det meningen att vi skulle börja själva minglet. Vissa tog tillfället i akt och rusade fram med sina böcker som de ville få signerade och drog fram mobiler som de ville bli fotade tillsammans med författarna med.
Andra kanske bara stod där och såg dumma ut, pratade enbart med en person hon aldrig hade träffat förut och spillde ut sin cider på ena skon när hon försökte anteckna namnet på den personens blogg. 

När jag väl hade lyckats samla ihop mod att närma mig åtminstone en av författarna var hon tvungen att gå, så jag fick nöja mig med att le vänligt och hoppas att hon förstod att det betydde att jag älskade hennes böcker och såg väldigt mycket fram emot att läsa nästa och att vi bodde på samma plats när vi var små och att jag inte har träffat någon därifrån på över trettio år och älskade att höra hennes underbara dialekt och ...

Men, men. Nu har jag i alla fall varit på mingel och vet att det inte är något för någon som mig.
Och om jag grät en skvätt i garderoben utanför efteråt så var det i alla fall ingen som såg det.Finaste Goodie-bagen var välfylld med böcker jag aldrig har hört talas om av författare jag aldrig har hört talas om och tatueringar som jag inte kommer att klistra på mig, men ändå. Stort tack till Kulturkollo!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar