fredag 25 september 2015

Bokmässan - Dag 2

Den andra dagen i Göteborg hade lite bättre förutsättningar, eftersom jag faktiskt hade fått sova. Vilken skillnad det gör!

Det första monterpratet jag lyssnade på handlade om Humor på rätt nivå (i barnböcker) med flera av yngste sonens stora idoler: Måns Garton, Dan Höjer och Johan Unenge (Hotell Gyllene Knorren, Strumpmannen, Adam & Eva med mycket, mycket mera) och även om det var kort var det väldigt inspirerande och kan komma att leda till ett nytt, spännande samarbetsprojekt. Vad som sas, i korthet, var att humor är svårt, att humor är individuellt, att barn och vuxna mycket väl kan skratta åt samma bok, men förmodligen inte på samma ställen i boken och att ironi inte funkar för små barn som inte är bekanta med konceptet "tvärtom-språket". 


Vissa skrattar om de ser en fot på väg att trampa på ett bananskal, för andra räcker det med bananskalet, eller kanske rent av någon som står och äter en banan medan någon som man gärna vill se falla kommer gående.

Sedan hann jag höra slutet av ett kort monterprat med Siri Pettersen som senare, tillsammans med Laini Taylor intervjuades mer ingående på Seriescenen av Johanna Koljonen. Det var väldigt stimmigt runt omkring, så jag hade svårt att hänga med i vad som sades, men det var lustigt hur många gemensamma element deras trilogier hade och jag hoppas få höra mer på fantasyminglet i morgon kväll.


Sedan blev det äntligen en riktig skrivarlunch med gänget från Näs, och spännande att höra om Maries bok som hittat en förläggare och till och med få se ett omslag. Jätteintressant att få höra om allt det där som händer SEDAN, efter att man har hittat ett förlag som tror på ens manus. 

Efter lunchen sökte vi upp en annan Näs-kollega som stod och signerade sin barnbok i en monter. Roligt att se hur det går bra för människor som man känner att man har något gemensamt med. Det skulle ju kunna innebära att det vore möjligt att jag också skulle kunna ha en riktig, faktiskt bok med omslag och sidor och vackra illustrationer att stå och signera en vacker dag. Men jag blir förstås tvungen att gå den där kalligrafikursen först. Eller skaffa mig en kul stämpel. (BONK! Nästa!)

Eftermiddagen innebar mycket vandring fram och tillbaka i mässhallen med ett välkommet avbrott i form av en frozen yoghurt-paus som jag känner att man nog inte kan få för många av. Det fanns ingen med chokladsmak, men det kompenserade jag för genom att hälla på desto mer godis. Det var ju ändå nästan lördag...

När mässdagen gått mot sitt slut stapplade vi runt hörnet på trötta fötter och åt middag på ett litet ställe där vi lunchade förra året. Mackorna var precis lika gigantiska som jag mindes dem, och det slutade med att jag bara åt (större delen av) innanmätet. En hel limpa till middag är mer än jag tyar, ärligt talat. Sedan blev det prat, prat, prat om skrivandet och om den mänskliga existensen i allmänhet och om Amanda Fucking Palmer i synnerhet och om livet och om döden och möjligen något om meningen med det hele, tills stället stängde och vi fick bege oss tillbaka till vandrarhemmet.

I morgon är det lördag och förmodligen som allra mest folk nere på mässgolvet, så jag tänkte försöka ta min tillflykt till seminarierna och kanske bara åka ned för rulltrappan i yttersta nödfall. Vi får väl se hur det blir med den saker. (Frozen yoghurt-containern är ju nere i mässhallen!) Men först några timmars väldigt välbehövlig nattsömn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar