söndag 23 augusti 2015

Målgång för etapp 1

Ok, så jag gav mig själv en månad för att skriva klart råmanuset. Och sedan skrev jag klart det på en vecka.

Det är inte mitt fel. Det gick väldigt snabbt på slutet, så det var omöjligt att bara skriva lite om dagen och sedan tog berättelsen plötsligt bara slut ganska långt innan jag hade tänkt mig.Visst, det kommer att krävas en massiv arbetsinsats för att få ihop den här röran till en bok. Jag har överhuvudtaget inte läst genom texten, förutom bara de sista raderna från gårdagen innan jag börjat skriva varje dag. Det kan vara hur rörigt och eländigt som helst. Och det är det förmodligen också. 

Men historien är komplett. Karaktärerna finns där, händelseförloppet är klart, miljön är klar men kan behöva broderas ut lite. Språket behöver gallras på moderna ord och uttryck, utan att för den sakens skull låta helt uråldrigt.

Det kan bli hur bra som helst. 

Och hur dåligt som helst. 

Precis som med Konrad skrämmer det mig att jag har fått en sådan bra idé. Vem är jag att förvalta den? Tänk vad bra det här hade kunnat bli om en "riktig" författare hade skrivit det. 

Osv, osv, varv efter varv.

Och även om det här känns som en massiv framgång så är det just bara första etappen som jag har gått i mål för. Det är så mycket jobb kvar. Skrämmande mycket jobb kvar.

"Books aren't written - they're rewritten" som Michael Crichton har sagt. Det är redigeringen som gör boken. Eller förstör den.

Har jag det som krävs för att styra upp den här berättelsen? Eller kommer det att sluta med en katastrof?

Den som lever får se.

Och hon som har skrivit klart sitt råmanus får glass!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar