lördag 2 maj 2015

Om hundra år är vi allihop döda

Veckans fråga i Bokbloggsjerkan är en följdfråga på förra veckan: Vilka moderna böcker tror du kommer att räknas som klassiker om hundra år?

Numera går ju tiden så fort att folk blir nostalgiska när de tänker på vad de gjorde i förra veckan, så jag tror att det blir svårt för någon nutida bok att klamra sig fast i hundra år. Jag vet inte heller om dagens författare skriver för framtiden. Att döma av det jag ser på alla skriva-bok-bloggar verkar det som att målet är att ta sig upp ur slush-högen, ta sig genom nålsögat, inte bryta mot ett enda av de kardinalfel som listas här och var och göra allting rätt för att uppnå det i-princip-ouppnåeliga, dvs att bli utgiven. Det är slutmålet. Om någon sedan läser det man har skrivet verkar sekundärt. Om ens det.

Förlagen är inte längre intresserade av att bygga författarskap och har inte överseende med en författare som plötsligt byter genre eller beslutar sig för att testa något lite mer experimentellt. Då är det bara att gå och ställa sig längst bak i kön med de andra nybörjarna. Det ska vara säkra kort. Och hur säkert ditt kort än är kommer du aldrig att få kontrakt på mer än just den boken.

Är det då så konstigt att alla böcker börjar se lite likadana ut? Och att det inte verkar handla så mycket om böckerna (berättelserna) längre? 

Kanske blir det likadant med böcker som med filmer, att allt runt omkring som används för att marknadsföra dem tar överhanden och att böckerna (framför allt e-boksutgåvorna) kommer att innehålla behind-the-scenes, extramaterial, strukna scener, alternativa slut, "author's cut", spellistor m m. Och så kanske en liten oförarglig historia, författad enligt konstens alla regler, undangömd någonstans mitt i allihop?

Men nu spårar jag visst ur alldeles. Tillbaka till frågan. Vad finns i min bokhylla som jag hoppas att mina barnbarnsbarn kommer att uppskatta?

Till att börja med sparar jag undan allt av Sven Nordqvist när barnen växer ur dem, för att ha till barnbarnen. Böckerna om Nasse, Findus och framför allt Var är min syster? är tidlösa och genialiska verk som alla barn borde få uppleva, i alla tider.


Precis som många andra i jerkan är jag övertygad om att Harry Potter-böckerna kommer att överleva, för all framtid. De andra storsäljande ungdomsserierna är jag inte lika säker på. De har som regel kort hållbarhet, och bara för att något säljer mycket (under en kort period) betyder inte det att det kommer att hålla i längden.

Bland vuxenböckerna är det svårare. Jag gjorde nyligen en lista över mina favoritförfattare, men det är svårt att säga vilka av deras böcker som kommer att hålla för tidens tand. Douglas Adams Hitchhiker-trilogi är redan en klassiker, men får väl ändå räknas som "modern". Anna Gavaldas Tillsammans är man mindre ensam kommer nog att hålla även om hundra eller tusen år.

Annars tror jag att det framtida boksuget kommer att styras av det som den framtida läsaren saknar i sitt nu. Om haven och temperaturen stiger och klimatet förändras drastiskt kommer kanske böcker med detaljerade naturbeskrivningar att bli enormt efterfrågade. Eller blir det bara smärtsamt att läsa om naturen som inte längre finns kvar? När man har hittat ett botemedel till cancer, kommer man då att vilja läsa alla sjukdomsskildringar? Kanske kommer våra mest avancerade Science Fiction-verk att läsas som en framtida Steampunk-variant. Eller som humor.

4 kommentarer:

 1. Ett genomtänkt inlägg och jag håller med. Det är svårt att hitta något som man inte läst förut, men ibland händer det. Och Harry Potter kommer att överleva oss allihop.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker att det är de där böckerna som kommer med något nytt, som är de första i sitt slag, som har en chans att bli klassiker. Alla de där i svansen kommer inte att överleva. Men det betyder förstås inte att man inte kan ha mycket glädje av dem i nuet.

   Radera
 2. Intressanta synpunkter och funderingar! Anna Gavaldas "Tillsammans är man mindre ensam" skulle jag också gärna vilja tro står sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hon har lyckats fånga något speciellt med den. En vacker dag ska jag lära mig franska så att jag kan få läsa den på originalspråket. :-)

   Radera