tisdag 28 april 2015

Sju saker du behöver för att skriva en bok


 1. En bra idé.  - Det kan vara en intressant frågeställning, ett moraliskt dilemma, ett mysterium, en speciell relation eller en miljö (verklig eller påhittad) som du känner att du vill utforska närmare. Idéer förekommer fritt i de flesta miljöer och kan även uppstå spontant i frontalloberna. Idéer är kortlivade och måste skrivas ner, gärna inom ett par minuter efter uppkomst, när de är som mest färska och livskraftiga.
 2. idea by Pimthida, on Flickr
  Creative Commons Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.0 Generic License   by  Pimthida 

 3. Flerdimensionella karaktärer  - En eller flera huvudpersoner (det blir sällan bra med mer än tre, sägs det) och några få bikaraktärer som känns levande och gärna får ha lite egen vilja så att historien kanske överraskar också dig som skriver den. En av dem brukar kallas protagonisten, det är hen vi hejar på. Hens motståndare/rival/ärkefiende kallas för antagonisten. Hen kan man också heja på, men då brukar man inte tala om det för någon, av rädsla för att missförstås.
 4. Ett hum om grammatik, stavning och allmän språkkänsla.  - Visst, det kanske går att lösa genom att någon annan korrläser eller så, men det behöver flyta på om du ska få någon annan att vilja läsa. Och om läsaren missförstår eller snurrar bort sig i syftningsfel eller underliga beskrivningar i var och varannan mening så kommer det där sista kapitlet med den underbara upplösningen aldrig att bli läst.
 5. Ett hum om dramatiska kurvor och timing.  - Det har de flesta redan, om man har sett lite film, kollat lite på tv och läst en eller annan bok. Först så går det upp och sedan går det ner och sedan går det upp och så krasch och sedan är det slut.


  Lite annorlunda dramatisk kurva


 6. Tid att skriva  - Så länge ingen har patenterat en scartkontakt i nacken à la Johnny Mnemonic blir du tvungen att knappa in varenda bokstav i datorn för hand. Och det tar tid. Öva på fingersättningen och tänk på ergonomin! Ordna barnvakt, skolka från jobbet, strunta i gymmet, beställ en pizza, låt dammsugaren stå. Det är en fråga om prioriteringar. 
 7. Tid att reflektera  - Ingen idé föds fullvuxen. Den måste ältas och begrundas, vridas och vändas på, monteras ner och byggas upp igen. Det går bra att göra samtidigt som man till exempel diskar. Mindre lyckat att göra samtidigt som man umgås med familjen. ("Mamma, du lyssnar ju inte!)
 8. Självförtroende  - Framtida hjärnforskare kommer att få nobelpriset för den här upptäckten, men det bjuder jag på. Någonstans strax till höger om tallkottkörteln ligger en liten struktur som ännu inte har fått ett namn. Den fungerar som en hypereffektiv flashdrive, men lagrar bara negativ input. Alla elaka saker någon någonsin har sagt till dig, alla negativa tankar du någonsin har tänkt, alla former av kritik och alla ifrågasättanden lagras där på extremt liten yta, för all framtid. Det blir förstås väldigt trångt med åren och då börjar negativiteten att sippra ut och sugas upp av omkringliggande delar av hjärnan. Stress och/eller sömnbrist kan också orsaka läckage. Tyvärr ligger hjärnans skrivcentrum precis bredvid och det blir ofta svårt drabbat. Choklad kan hjälpa i ett akut läge och stora koppar te, gärna med skorpor till, har också visat sig vara verksamt. Samtal med vänligt sinnade människor eller en snyftig film kan också lindra ett skov. Alkohol och att söka tröst på diskussionsforum på nätet har visat sig förvärra läget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar