söndag 8 mars 2015

Tre TED-talks om och med kvinnor som har förändrat hur jag ser på mig själv

Internationella kvinnodagen och vanligtvis brukar jag inte ägna det någon särskild tanke, men just i år känns det lite extra. Kanske för att jag har grubblat mycket på det där med feminism och könsroller och patriarkat och FI sedan valet och inte kommit fram till något bra svar (eller ens någon särskilt klok fråga). Kanske för att jag grubblat över Goodreads undersökning som visade att män huvudsakligen läser män och kvinnor läser både män och kvinnor. Att de tio mest inflytelserika twittrarna i Sverige är män fick jag läsa igår, och kanske beror på det på att män läser och retweetar mäns inlägg och kvinnor läser och retweetar både mäns och kvinnors inlägg? Vem vet, det är bara en teori som jag inte hunnit tänka genom än. Men det är tydligen inte bara jag som har tänkt den tanken. 

Att veckans tema på Fotosöndag var feminism fick mig alldeles att gå i baklås och jag har krisat lite smått sedan i tisdags över min egen kvinnlighet och femininitet (eller brist på). 

Och visst finns det patriarkala strukturer och visst är kvinnor i underläge i många situationer, men kanske kommer en del av förtrycket inifrån? Det är inte nödvändigtvis män som får mig att känna mig underlägsen och otillräcklig som kvinna. 

De här tre "praten" har jag i alla fall sett och sparat för att se om, för att de har uppmärksammat mig på sådant som jag inte varit riktigt medveten om, eller för att de har fått mig att se på mig och själv och min plats på jorden ur ett lite annorlunda perspektiv.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar