tisdag 10 mars 2015

Planen för det kommande året: Läs mer, skriv mer, lev mer

Så här på årsdagen av ens födelse är det precis som på nyårsafton lätt att man grubblar lite extra över tiden som går och vad man egentligen har gjort av sitt liv. 

Och vad man vill göra med det som är kvar av det. 

Trots att jag har många tallrikar att hålla i luften just nu är det ändå en som känns mer angelägen än de andra. En som inte får hamna i skymundan. Mitt skrivande. 

Vad jag än gör, hur mycket nytt jag än lär mig, så kommer det alltid att vara en konstant i tillvaron. Orden måste jag ha med mig, alltid. De måste jag använda, alltid. Om jag inte kan uttrycka mig, kommunicera, formulera, artikulera, resonera, då är jag inte längre jag. 

Mitt skrivande har inte resulterat i någon lysande författarkarriär. Jag har inte några bestsellers att skryta med. Men genom mitt skrivande har jag blivit medveten om vem jag är och var jag hör hemma. Jag har kommit till insikt om mina handlingar och mina värderingar. Jag har förstått sammanhang och gjort kopplingar som jag annars aldrig skulle ha kommit fram till. 

Men jag skulle aldrig ha skrivit ett enda ord om det inte hade varit för läsandet. 

Allt skrivande kommer ur det. Om man aldrig har läst några böcker kommer man heller inte att skriva några. 

Jag har läst många böcker. Jag har påverkats av många böcker. Om jag aldrig hade lärt mig att läsa skulle jag ha varit en helt annan människa idag. Mitt liv hade sett helt annorlunda ut. 

Och mina drömmar hade sett helt annorlunda ut. 

Visst, jag vill att böckerna jag skriver ska bli spännande och roliga. Att de ska innehålla fyndiga formuleringar och snygga meningskonstruktioner. Oväntade vändningar och intressanta karaktärer.

Men framför allt vill jag att det jag skriver ska kunna beröra någon på samma sätt som jag själv blivit berörd  av andras böcker. Att de ska väcka tankar som annars inte skulle ha uppstått. Att de ska få läsaren att se sig själv i ett lite annat ljus än de gjorde innan de slog upp första sidan och började läsa. 

Att de ska kunna ge läsaren tröst, inspiration, hopp, insikt eller bara en spark i baken. 

Och med sådana höga ambitioner är det kanske inte konstigt att man får skrivkramp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar