tisdag 31 mars 2015

Har du hört den förut?


Just nu handlar allt om historier. Roliga historier, sorgliga historier, sanna historier, skrönor och rena rama lögner. Hur är de konstruerade, vad är det som gör att de griper tag i en, vad är meningen med dem? 

Jag har fått ihop hela händelseförloppet i Konrad-boken, men det behövs något mer. Jag måste andas liv i karaktärerna på något vis, och få deras relationer och interaktioner att kännas verkliga och levande. Angelägna.

Samtidigt som jag kämpar för att avsluta Konrad-boken sneglar jag med ena ögat på nästa bok, som kommer att handla om Liva. Jag tänker inte låta Liva-boken ta lika lång tid, tänker inte låta den växa fram organiskt, i sin egen takt, tänker inte sitta och vänta på inspirationen utan ska strukturera den och tänka ut den innan jag börjar skriva. 

Så hur gör man? Finns det regler, bruksanvisningar som man kan följa? Recept på en lyckad historia? 

Kanske, kanske inte. 

Jag vet bara att jag har läst många "skitböcker" med stor behållning. Och lagt ifrån mig många "bra" böcker med en gäspning efter ett halvt kapitel och aldrig plockat upp dem igen. 

Visst finns det mallar och tumregler och principer och tusen sinom tusen handböcker och manualer i hur man skriver en bästsäljande bok. 

Men nu är det upp till mig och min magkänsla. 

Nu hänger det på mig.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar