fredag 6 mars 2015

Bokbloggsjerka 6 - 9 mars

Nej, den här veckan blev det inte heller något foto till Fotosöndag. Veckans tema (feminin) är alldeles för laddat, och det känns som att det bara kan bli plumpt eller kränkande, hur jag än gör. 

Så jag håller mig till böcker istället. De vet man var man har. 

I veckans bokbloggsjerka är frågan:

Brukar du läsa dedikeringarna som brukar finnas i början eller slutet av böckerna? Vilken är i så fall den mest minnesvärda?

Och det är klart att jag läser dem. Visst gör jag det. Men i nittionio fall av hundra är det ett tack till mamma/pappa eller maka/make eller Lisa/Kalle utan någon som helst förklaring till vem Lisa/Kalle är (bästisen? agenten? läkaren som skriver ut alla de mumsiga tabletterna?) och varför just de har förtjänat ett tack. Och då är det ju inget jag direkt lägger på minnet. 

Även i de fall då det står något rörande, roligt eller angeläget i dedikationen har jag för det mesta (förhoppningsvis) ändå glömt den när själva boken drar igång.

Men nu har jag faktiskt nyligen läst en dedikation som fastnat tillräckligt mycket i medvetandet för att jag skulle komma ihåg den. Och det beror förstås på att boken var dedikerad till MIG! :-)


Från Anansi Boys av Neil Gaiman

13 kommentarer:

 1. Där är ju en författare som fattat grejen :)

  SvaraRadera
 2. Den var ju faktiskt riktigt bra!

  SvaraRadera
 3. Den var ju mitt i prick :-)

  SvaraRadera
 4. Om de sticker ut så här kan det vara kul! Men hälsningen till Lisa och Kalle är ju bara intressant för just Lisa och Kalle.

  SvaraRadera
 5. Jag brukar faktiskt inte läsa dem.

  SvaraRadera
 6. Vilken bra dedikation! ;)

  SvaraRadera
 7. Den var ju helt fantastisk.

  SvaraRadera
 8. lysande! jag läser alltid dedikationer. och även de oändliga tacken som brukar komma i slutet av en bok. även om jag inte vet något om den eller de personer som boken dediceras till kan jag ju fantisera...

  SvaraRadera
 9. Vad roligt att så många tyckte om den!

  Om ni gillar Neil Gaiman, missa då inte hans föreläsning till Douglas Adams minne. Ni hittar en länk här:
  http://www.sandrarath.se/2015/03/13th-douglas-adams-memorial-lecture.html

  SvaraRadera