fredag 13 mars 2015

Bokbloggsjerka 13 - 16 mars - Tid att läsa


Veckans fråga i Bokbloggsjerkan är Hur hinner du läsa så många böcker? 

Och den kände jag mig väl inte omedelbart särskilt träffad av, ärligt talat. Det har varit lite si och så med läsandet de senaste åren. Det har aldrig varit så att jag inte läser, men i perioder har det känts som att jag sällan läser något nytt. Jag vill inte läsa böcker som inte verkligen griper tag i mig men de kan vara så svåra att hitta emellanåt. Och då blir det lätt så att jag läser om mina gamla favoriter, bara för att ha något bra att läsa. 

Förra året kände jag att det var dags att skärpa mig, och jag beslöt mig för att läsa minst trettio nya böcker. Det gick, men bara precis. Det är ju inte ens en bok i veckan, så i år har jag höjt ribban till femtio (nya) böcker. 

Jag tycker inte att det är särskilt svårt att få tid att läsa. Problemet är snarare att hitta tillräckligt bra böcker för att det ska vara lustfyllt. 

Jag läser mest på plattan, i Kindle-appen och i Moon+ Reader Pro. Jag brukar försöka ha en skönlitterär bok i den ena och en non-fiction i den andra, men det är mer av en målsättning än en princip. Jag har samma appar i mobilen, så jag behöver inte kånka med mig några böcker när jag någon gång lämnar hemmet. Skulle jag bli sittande i ett väntrum eller på en busshållplats eller så, så har jag några hundra böcker i jackfickan. 

Jag tycker att livet är för kort för att läsa tråkiga böcker, så jag påbörjar många fler böcker än de jag läser ut. Och av de som jag läser tillräckligt långt i för att skriva in i Goodreads är det i sin tur bara en bråkdel som blir utlästa. Just nu har jag sju "pågående" böcker på Goodreads, men jag kommer förmodligen bara läsa ut en eller två av dem.

Om man bara hittar rätt bok är det inget problem att hitta tiden att läsa den. Då läser man varje ledig sekund, även om det går ut över annat. Om man måste schemalägga sitt läsande och tvinga sig till att plocka upp en bok, så borde man kanske se över sitt bokval.12 kommentarer:

 1. Omläsningar är ju också läsning :)

  SvaraRadera
 2. Visst är det. Men om man alltid bara läser samma gamla (älsklings-)böcker, så blir det lite instängt efter ett tag. Om jag vill utvecklas (och det vill jag) behöver jag nya intryck.

  SvaraRadera
 3. Omläsning är något jag skulle vilja ägna mig mer åt faktiskt. Jag har en del favoriter här som jag gärna hade läst om.

  SvaraRadera
 4. Jag skulle vilja läsa om flera böcker ... men det finns så många nya som ska hinnas med också ... och det egna skrivandet.

  SvaraRadera
 5. Ja, det är ju hela tiden en avvägning som måste göras. Vissa böcker eller bokkaraktärer är ju som gamla vänner, som man går och saknar efter ett tag. Och då kanske man inte behöver läsa om hela boken, utan bara något visst parti som man blivit påmind om, eller så.

  SvaraRadera
 6. Jag läser ganska lite e-böcker men har läst några fler i år än tidigare år. Jag föredrar fysiska böcker. Lukten, känslan, tyngden... Oslagbart i mina ögon! Ha en bra fredag.

  SvaraRadera
 7. Jag läste om böcker mer förut, nu har jag för mycket oläst jag vill läsa.

  SvaraRadera
 8. omläsning är underskattat. det tänker jag varje gång jag tar mig tid att läsa om en bok. ibland ger det så mycket mera att läsa om. man känner till handlingen och kan ägna sig åt allt annat.

  SvaraRadera
 9. Förr läste jag ut alla böcker som jag påbörjade, men jag har blivit mycket bättre på att avsluta dåliga böcker.

  SvaraRadera
 10. E-böcker är skönt när böcker är på 900 sidor, inte kul att ha en sådan i sängen, tungt.

  SvaraRadera
 11. Jag har blivit bättre på att ge upp dåliga böcker, men ibland så kämpar jag på.

  SvaraRadera
 12. Jag hade aldrig trott att jag skulle släppa mina älskade böcker för ettor och nollor, men jag gillar verkligen smidigheten med e-böcker. Om jag hör talas om en bok som verkar intressant kan jag med några snabba klick skaffa boken och genast börja läsa. Nackdelen är väl att det än så länge inte finns så mycket svenska titlar.

  Men det som är allra bäst tycker jag är att man kan ändra precis allting. Om jag ska sitta inne hos sonen när han ska somna t ex är det toppen att kunna slå om till natt-tema och kunna läsa utan att skärmen lyser upp hela rummet. Och om jag har jobbat mycket en period och är trött i ögonen kan jag dra upp storleken på texten eller göra andra justeringar så att det blir lättare att läsa.

  De böcker jag väljer att inte läsa ut kanske inte nödvändigtvis är dåliga, men om berättelsen inte engagerar mig och jag märker att jag inte bryr mig om hur det ska gå för karaktärerna ser jag ingen anledning att lägga ner ännu mer tid på en bok, bara för att jag redan har läst en bit. Det finns som sagt så väldigt många böcker här i världen.

  SvaraRadera