fredag 30 januari 2015

S som i Skräp

En av alla färdigheter jag länge velat bemästra har varit fotografering. Och efter att ha testat metoden "Köpa dyr kamera och lägga den i ett skåp" under några månader utan framgång tänkte jag nu lura mig själv att börja använda mackapären genom att anmäla mig till en kurs i Digital Bildbehandling. 

Något ska man ju ha att behandla, tänkte hon slugt. 

Som om Photoshop inte var tillräckligt vanvettigt komplicerat och svårt att sätta sig in i, i och av sig själv, så ska jag alltså samtidigt försöka bemästra själva kameran.

Och våga ta med mig den ut. Bara en sådan sak.

Fotad med systemkamera
Men det är en rejäl tröskel in i att börja fotografera med "riktig kamera". Hur jag än vrider och vänder och justerar och zoomar och fixar och trixar så blir resultatet ju bara riktigt dåliga bilder. Om  jag nu mot förmodan hittar något i min omgivning som jag tycker verkar intressant att fotografera så vägrar kameran ställa upp och göra sin del av jobbet. Hur jag än ställer in alla vred och rattar, vilka inställningar jag än väljer, så blir det inte bra. Ingen skärpa, underliga färger eller avsaknad av sådana, eller så vägrar kameran helt enkelt att ta bilder. Motivet är för mörkt/för ljust. Då jobbar inte jag, säger den och sätter sig på tvären. Det är uppenbart att du inte vet vad du håller på med, säger den snorkigt och ändrar slutartiden till helt fel, bara för att jävlas.

Till sist tröttnar jag och drar fram mobilen. Jag vill ha ett foto på den där plastpåsen i trädet, säger jag till den. Jag behöver en bild på "Skräp".***

Visst, säger den. Och så klickar den så där överdrivet högt, som bara en kamera som egentligen inte alls behöver låta klick låter när den tror att det förväntas av den.

Men visst blir det en bild. Med hyfsad skärpa, hyfsade färger och ungefär det jag ville ha med på bilden.

Och när jag kommer hem och kör in minneskortet från "riktiga kameran" i datorn får jag upp hundra suddiga bilder på hundra suddiga blaffor som eventuellt skulle kunna föreställa en plastpåse i ett träd. Allihop helt bortom räddning. Photoshop bara lägger armarna i kors och skakar på huvudet. Tänker inte ens försöka.

De är i maskopi, de där två. Kameran och programvaran.

Skönt att jag i alla fall har mobilkameran på min sida då.

Fotad med mobilen
*** Och varför behöver jag en bild på "Skräp"??? Ja, det kan man verkligen fråga sig. Men om man behöver en spark i baken för att komma igång med sin fotografering och tvinga sig själv att ta bilder som man kanske annars inte skulle ha tagit kan man ju till exempel leta rätt på någon slags fotoutmaning eller liknande, med olika teman från vecka till vecka.Som till exempel den på Fotosöndag, vars tema just den här veckan råkade vara Skräp. 

Jag hade i och för sig kunnat välja vilken som helst av de hundra bilderna jag tog med systemkameran, oavsett motiv, för de blev verkligen skräp allihop. Men nu ville jag vara lite mer bokstavlig. 

Jag är jobbig på det viset. Också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar