tisdag 6 januari 2015

Nästa generations religion - Ateism 2.0

En nackdel med alla internationella kontakter som Postcrossing har inneburit har varit att jag har påmints, motvilligt, om att julen som jag precis har firat är menat att vara en religiös högtid. Det har jag liksom lyckats förtränga. Och jag som är en sådan fundamentalistisk hedning. 

Men samtidigt behöver jag ju alla ljusen, när det är så fruktansvärt mörkt och grått ute. Jag behöver (tyvärr) en ursäkt för att skicka en tanke till mina nära och kära som envisas med att bo så väldigt långt bort. Jag behöver ju alla dessa pepparkakor. Jag behöver några lugna och stilla dagar, då inte så mycket händer, för att reflektera över året som gått och det som ska komma. 

Det är det som gör att man överlever vintern på de här breddgraderna.

Tack och lov finns det smartare människor än jag som har kommit fram till att det är helt ok att sno sådant man behöver från religioner. Det finns en anledning att att människorna har skapat alla religioner och gudar (till sin avbild...) och det är för att vi behöver det som de erbjuder oss. 

Det är dags att ta tillbaka själva fröet till religionerna och ge det en ny, ateistisk förpackning. Strunta i påven och hans löjliga hatt. 

Jag lyssnar hellre på någon av Alain De Bottons predikningar. Eller läser någon av hans många böcker. Religion for Atheists heter förresten den som avhandlar det här ämnet, om någon skulle vilja läsa mer.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar