söndag 23 november 2014

Hepp! Dagens måltidstips!


När jag inte vet vad jag ska laga till middag, då blir det pizza. Vi har alltid alla ingredienserna hemma, alla tycker om det och det går att variera i all oändlighet om man mot förmodan skulle tröttna på det.


Nu är jag ingen sådan som kan laga mat, så om ni vill veta hur man egentligen ska göra får ni googla det. Men så här gör jag.

Först en deg:


Micra 5 dl mellanmjölk i 2.5 min. Häll under tiden lite salt, lite sirap eller brun farin, lite olivolja och lite Milda i bunken till matberedaren. När mjölken piper häller jag över den och slår på maskinen. Sedan häller jag i ett paket röd torrjäst, någon deciliter grahamsmjöl och drygt en liter Manitoba Cream. (Jag är ledsen, Kungsörnen, men det finns inget annat mjöl för mig,) Matberedaren får gå i tjugo minuter och under de första fem häller jag i ett par, tre deciliter mjöl till, tills degen fått rätt konsistens. Den ska inte vara klibbig när man petar på den, men får gärna vara lite mjuk. 

Efter tjugo minuter slår jag av matberedaren, drar upp kroken och lägger en ren handduk över. 

Sedan plockar jag fram allt som finns hemma som kan vilja vara med på dagens pizza. Har man lite smårester över från olika middagar är det här de ska användas. Jag har lagt typ allt på pizza genom årens gång och det blir aldrig något annat än gott. Visst, vissa pizzor blir godare än andra. Men även en misslyckad pizza blir godare än mycket annat jag kan prestera i köket.

Just nu gillar vi bäst rester av slow cooker-kyckling eller fejkad pulled pork (också från slow cookern). Men om vi inte har några sådana rester blir det bacon och/eller något smörgåspålägg. 

Ja, vi är köttätare, allihop. Vill ni ha vego-recept får ni googla. Men jag har hört ryktas att det går att lägga grönsaker på pizza också. Själv har jag aldrig träffat en grönsak som inte vissnade och dog på vägen hem från affären, så jag håller mig till bacon.

Och nu själva pizzan:


När allt är framplockat, strimlat, rivet osv smörjer jag två plåtar. På den ena gör jag en liten, rund pizza till minstingen som är lite (ha!) petig med maten. Eftersom jag är en enkel människa kör jag med ketchup i botten. Det går att koka tomatsås i timmar om man gillar sådant. Jag gillar ketchup.
Sedan är det bara att ösa på allt det andra. Minstingen hade en bra dag, just den här dagen och kunde minsann tänka sig både skinka och ananas och banan. Åtminstone i teorin. Vid matbordet skrapade han sedan av allting, eftersom han kommit på att han inte gillade ost...
Överst ska osten vara.Skjuts in i ugnen på 225 grader tills det ser gott ut. Knacka lite med nageln på kanten om du är osäker på om botten är klar. Om pizzan blir bränd skulle du förstås ha tagit ut den för länge sedan.

Medan den lilla pizzan är i ugnen gör jag en pizza till. Det blir en helplåtsvariant med lite mer avancerade smaker för oss andra i familjen. (Ha! Skojar bara. Oftast är den enda skillnaden att  jag har pizzakrydda på den stora pizzan när jag har tagit ut den från ugnen.)Av degen som blir över gör jag frallor, En näve deg rullas till rund, slät boll, får jäsa under bakduk ca 30 minuter eller tills vi har ätit färdigt (eller tills min man påminner mig om att jag har frallor på jäsning...). Gräddas i 13 minuter på 225 grader. Låt svalna på galler under en ren kökshandduk.(Jag har beslutat mig för att anta Lisa Bjärbos utmaning och blogga varje dag i november månad på en given rubrik. Det här är ett av de inläggen.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar