onsdag 12 november 2014

Hepp! Dagens filmtips!

Å film! Det kollar jag alltför sällan på nu för tiden. Och när jag ser på film är det sällan jag blir riktigt berörd. Det kanske är åldern.  Men de filmer som jag går och tänker på långt efter är oftast dokumentärer. De här till exempel:

Blackfish


Hur vettigt är det egentligen att hålla enorma rovdjur i fångenskap och få dem att sitta fint och göra konster inför publik? Inte alls, visar det sig. Det här är sådant som mardrömmar är gjorda av, men alla (vuxna) borde se och ingen borde gå på Seaworld eller motsvarande på sin nästa USA-semester.Bondens tid på jordenEn fantastiskt vacker och ömsint skildring av ett äldre par och en livsstil som utvecklingen rusat ifrån. Om livet på en gård i Småland där tiden mer eller mindre har stått stilla, där man kör med häst och vagn istället för med traktor och gör saker så som man alltid har gjort dem.

En otroligt rörande och berörande film som jag plockar fram och ser om då och då, för att mätta längtan efter en egen liten gård i Småland. 
Exit through the Gift Shop
Ja, kära nån. Vad är egentligen konst och kan vem som helst bli konstnär?

Den här dokumentären handlar om en man som får lov att följa olika gatukonstnärer och dokumentera deras arbete med sin videokamera för att göra en film så småningom. Det blir inte riktigt som han eller de har tänkt sig. Väldigt roligt men också tankeväckande. Regi av ingen mindre än Banksy himself.
At night I flyEn fruktansvärd skildring av livet på ett av världens tuffaste fängelser och vad som händer när man ger de intagna ett nytt språk och sätt att uttrycka sig på, istället för våld.

Vad skulle det innebära för samhället om alla barn fick lära sig det språket från första början, om alla som gick in i puberteten och sedan vuxenvärlden hade med sig förmågan att uttrycka sina känslor och upplevelser genom konst i någon form? (Jag har beslutat mig för att anta Lisa Bjärbos utmaning och blogga varje dag i november månad på en given rubrik. Det här är ett av de inläggen.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar