lördag 9 november 2013

Hur man skriver fyra böcker på en gång

Tala om rubrik som jag aldrig kommer att kunna leva upp till! Men grejen är den att min bok om Konrad verkar ha förökat sig medelst delning, och nu ser ut att bestå av fyra olika delar, med lite olika inriktning och story, men med samma huvudpersoner och delvis samma bifigurer. Och hur ska jag, som är så rörig och grötig i min gamla hjärna lyckas hålla reda på alla dem?

Med teknikens hjälp förstås. Jag har hittat ett program som kanske inte är så mycket till ordbehandlare, men som verkar som gjort för att hålla reda på alla pusselbitar, karaktärer och detaljer i ett större skrivprojekt.

Scrivener heter det, och jag har i och för sig inte använt det särskilt länge men hittills verkar det som allt jag hade hoppats på. Som vanligt med den moderna tekniken kommer jag förmodligen inte att använda en bråkdel av alla finesser, och då har windows-utgåvan tydligen bara en bråkdel av mac-utgåvans alla talanger. Men det finns en anslagstavla där jag kan sätta upp små kort med korta sammanfattningar på alla mina textfragment och flytta omkring dem som jag vill. Det finns plats för karaktärsbeskrivningar, där jag kan anteckna allt jag använder för att beskriva mina karaktärer och sedan lätt kan hitta det när de dyker upp igen utan att behöva söka genom en massa word-dokument. Det finns plats för research och jag har kunnat lägga in alla tavlor i programmet så att jag alltid har dem nära till hands.

Det går att sätta upp mål i antal ord för hela projektet, eller för varje dokument för sig, och den håller koll på hur mycket man skriver varje session och hur mycket man är uppe i totalt. Det är mycket användbart just nu i november när jag ska försöka klämma ur mig 50 000 ord.

Visst, det kostade en slant, men om jag ska ha en chans att bli författare måste jag börja ta mitt skrivande på allvar, och om jag inte har ett eget arbetsrum med anslagstavlor och pärmar och postit-lappar överallt för att kunna överblicka det jag håller på med så kan jag åtminstone få ha det virtuellt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar