fredag 25 oktober 2013

Att skriva barnlitteratur på Näs - fredag

I dag var det dags att sticka iväg till Vimmerby igen, för den andra träffen med kursen jag läser på Linnéuniversitetet. Tåget var försenat redan ifrån Malmö och det fanns aldrig en chans att hinna med den anslutande förbindelsen i Nässjö. Nästan två timmar fick jag vänta på nästa förbindelse, men svedan och värken lindrades en aning av att SJ bjöd oss strandade stackare på lunch på Hotell Högland, mitt emot stationen. Det brukar de tydligen göra, så om man är sugen på Wallenbergare (och samtidigt lite snål) kan man boka in en tågbiljett med snävt byte i Nässjö vid lunchdags och hoppas på det bästa.

geo
Efter lunchen försökte jag hitta ett par geocacher som skulle finnas i närheten av stationen i Nässjö, men gps:en i mobilen stördes av något och kompassen pekade åt alla möjliga håll. Av två möjliga burkar hittade jag exakt noll och det var inte utan att jag var lite sur när jag till sist fick kliva på Krösatåget mot Mariannelund.

2013-10-25 14.15.43
I Hjältevad fanns det en stins, minsann, som kom ut och viftade med en sådan där spade innan vi fick åka vidare. Jag minns inte när jag såg en sådan senast. (Varken stinsen eller spaden).

Sedan var det byte till buss vid stationen i Mariannelund. Centralstationen, som jag inte kan låta bli att kalla den. Den är så söt, med sin enda lilla perrong.
Om allt gått enligt planerna skulle jag ha kommit ca fem minuter för sent, precis som förra gången, men nu blev jag istället två timmar försenad och det var inte alls lika jobbigt. Det var förstås inte alls mitt eget fel, och visst var det nesligt att jag missade författarbesöket som jag faktiskt hade förberett mig på, men ändå. Promenaden upp till Näs gick i rask takt, men inte hektiskt, och det fanns tid att njuta av de vackra höstfärgerna.

Jag ksiden-sammet-trasa-lumpom till sist fram i tid att höra sista kvarten av frågestunden med Solveig Olsson-Hultgren, vars bok här bredvid fanns med på vår litteraturlista till kursen och som jag läst eftersom hon skulle komma och prata med oss. Eftersom jag hade missat allt hon sagt var det inte läge att ställa några frågor, men det var intressant att höra det hon berättade om sitt arbetssätt, som gick ut på att sitta och grunna tills man hittat precis det rätta ordet innan man fortsatte, skriva och sudda och skriva och sudda, tills pappret blev alldeles svart.

Det skulle aldrig ha funkat för mig, som alltid har så bråttom att få ur mig alla tankar och idéer innan de försvinner i glömskan.

Sedan var det dags för föreläsning om Trender i barnboksutgivningen. Inför den föreläsningen skulle vi ha läst två böcker ur Barnboksinstitutets bokprovning för 2012. Jag hade valt Oblivion High av Johanna Koljonen och Nina von Rüdinger och Månfågel av Ingerlin Angerborn. Tyvärr hade jag inget smart att säga om någon av böckerna, men jag hade dem i alla fall med mig och kunde visa upp dem för mina kurskamrater. Alltid något.

På kvällen blev det pizza, hallonsoda och skrivarprat på Pizzeria Monte Carlo. Vi hade stället mer eller mindre för oss själva och stördes enbart av två pizzasugna flugor. Mätt och belåten somnade jag som en stock och lyckades för en gångs skull sova gott i en främmande säng.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar